Så funkar det

spark_DSC_0152
Hur man ska gå, hur du kommer igång och vad som är viktigt
Det finns inget bättre sätt att börja gå med snöskor än att bara göra det. Ta en risk, hyr eller köpa ett par snöskor, klä dig för elementen och njut. Men det är bara en början – det finns mer att göra än att bara ta ett uppfriskande dopp i en snödriva.

Snöskor har funnits i tusentals år. Och, självklart, har konsten att vandra på snön blivit mer sofistikerade med tiden – nu är det en vintersport. Från dåtidens träramar till dagens ultralätta aluminiumramer har snöskor gjort succé över hela världen.

Snöskor i vildmarken är den snabbast växande vintersport i världen (Enligt Outdoor Industry Association OIA 2011). Många andra som gillar att vara ute som snowboard- och skidåkare använder snöskor för att ta sig långt ut i terrängen för att hitta orörda puderåk. Men du behöver såklart inte vara en elitatlet för att gå med snöskor – det krävs ingen erfarenhet för att ha roligt.

Vad är så bra med snöskor?
Sporten är lätt att lära sig, billig (jämfört med andra vintersporter), liten risk för skador och ett bra sätt att utöva en sport under vintermånaderna.

När du köper eller hyr ett par snöskor, tänk på följande:
Det finns tre typer av snöskor: Fritid/vandring, aerobic/fitness och vandring/backpacking. Fritid/vandrings-snöskor är perfekt för nybörjare. Dessa snöskor fungerar bäst i enklare terräng som inte kräver massa brant klättring i flera timmar. Snöskorna Järvsö Snöskor hyr ut är av denna modell.

Var ska du gå?
Om det är täckt i snö… sätt igång och gå! Men var försiktig, ta inga risker. Och viktigast av allt, ha kul.

Vilken utrustning ska jag ha?
Kom ihåg att ta mycket vatten. Man blir svettig.

Skor:
Det är klokt att välja dina skor efter din stil. Läderkängor som är vattentäta är bra för vandring. Snowboardskor är också perfekt för snöskovandring.

Strumpor:
Tänk på att ha ett par strumpor i ull eller i ett syntetiskt material. Bomull är inte att föredra då det blir blött. Har du möjlighet att ha ett par damasker så använd dem. Det skyddar från att snö åker innanför skorna om det är mycket snö.

Kläder:
Var inte rädd för att klä dig i lager. Och använda lager som lätt kan tas av. Fleece ger bra isolering, eftersom det också håller värmen när det är vått. Och har du en vindtät jacka ytterst kommer du garanterat inte att frysa.